Despre "sarbatoarea" Halloween

Despre "sarbatoarea" Halloween

In ultimii ani in tara noastra au aparut tot mai multe asa-zise sarbatori, care prin insasi numele lor arata ca nu au nicio legatura cu traditia si spiritualitatea poporului roman. Una dintre acestea este Halloween-ul si fie ca vrem, fie ca nu, ea devine tot mai prezenta in viata noastra, auzim la radio, vedem la televizor, citim in presa, cum se organizeaza petreceri, intalniri, distractii, cum copiilor li se vorbeste la scoala despre ea, chiar profesorii le organizeaza elevilor petreceri de Halloween.

 
Dar cum a aparut acesta "sarbatoare" si ce inseamna ea? Numele provine din limba engleza, de la expresia "All Hallows' Even", adica noapte dinaintea sarbatorii crestine a "Tuturor sfintilor". Este adevarat ca sarbatoarea crestina a "Tuturor sfintilor" este tinuta si de Biserica Ortodoxa in prima duminica dupa Rusalii, si a fost praznuita in acelasi mod si in Apus pana in secolul VIII-lea, cand Papa Grigore al III-lea hotareste sa mute aceasta sarbatoare la data de 1 noiembrie, dar din pacate, intre sarbatoarea crestina a "Tuturor sfintilor" si Halloween-ul de astazi nu mai este nicio legatura.
 
In zilele noastre Halloween-ul inseamna petreceri, farse si glume macabre, oamenii care participa la ele sunt costumati in vrajitoare, varcolaci, schelete, monstri de toate felurile, iar copiii dintarile occidentale merg in comunitatile din care fac parte si bat la usile vecinilor lor intreband: "Trick or Treat?" (Pacaleala sau dulciuri?), aceasta intrebare este spusa ca o amenitare, daca persoana intrebata refuza sa le dea dulciuri, ei ii vor face o farsa. Toate aceastea au loc in seara zilei de 31 octombrie.
 
Ce se ascunde in spatele acestor manifestari de Hallowen? In primul rand, trebuie spus, ca aceasta "sarbatoare" nu are nimic in comun cu spiritualitatea, cu datinile si credintele poporului roman, ea are mai multe legaturi cu practicile si ritualurile pagane decat cu credinta ortodoxa. Problema principala a acestei pseudo-sarbatori este ca prin ea se denatureaza idei esentiale din crestinism, cum ar fi cultul mortilor si invatatura despre viata de dupa moarte. Costumandu-se in acele personaje grotesti se transmite ideea ca in seara zilei de 31 octombrie, duhurile rele, stafiile, strigoii se intorc si ii bantuie pe oameni, semanand intre acestia groaza si frica, dar acesta idee este straina de Evanghelie. Din paginile Sfintelor Scripturi vedem cum Dumnezeu a pregatit un loc special atat pentru cei drepti - raiul, cat si pentru cei pacatosi- iadul, sufletele dupa moarte si dupa judecata lui Dumnezeu nu se mai intorc pe pamant, asa cum se arata in Pilda bogatului nemilostiv - a saracului Lazar, unde se spune: "si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi" (Luca 16, 26). Asadar, sufletele nu se pot misca dupa voia lor, ci ele raman, in functie de faptele lor, ori intr-o vesnica comuniune fericita cu Dumnezeu, ori intr-o vesnica existenta in suferinta departe de Dumnezeu. De asemenea, trebuie mentionat ca in Ortodoxie slujbele facute pentru cei adormiti sunt datatoare de speranta, lumina, iar rugaciunile inaltate pentru ei au rolul de a-i ajuta pe cei ce mor, nicidecum acestia nu sunt vazuti ca spirite ce nu-si gasesc niciodata linistea, fiind astfel nevoiti astfel sa umble pe pamant.
 
Un alt pericolul care sta in spatele acestei sarbatori este acela ca in loc sa se arate adevarata fata a raului si a diavolului, asa cum se face in crestinism, aceasta sarbatoare cosmetizeaza cele doua realitati, ambele fiind prezentate intr-o nota de jovialitate. Mesajul transmis fiind acela ca se poate glumi cu raul si putem sa ne amuzam de diavol. In realitate, experienta duhovniceasca ne arata ca lucrurile sunt departe a sta asa. Raul este acea stare contrara lui Dumnezeu, diavolul este prima existenta in care raul prinde forma, toata viata omului devine o lupta impotriva pacatului, ca forma prin care se dezvolta raul. Din pacate, Halloween-ul sustine exact contrariul si anume ca se poate convietui cu raul. Din aceasta perspectiva, Halloween-ul este vazut ca o sarbatoare ce promoveaza ideile organizatiilor satanice. ,, Insusi "parintele" modern al "bisericii lui Satan", Anton Szandor LaVey, obisnuia sa spuna ca Halloween este una dintre cele mai mari sarbatori in calendarul satanic, alaturi de "Noaptea Walpurgica" sau Sabatul vrajitoarelor, de pe 1 mai".
 
Aceasta "sarbatoare" mai are si un alt efect negativ, acela ca promoveaza violenta si teroarea ca forme de divertimesment si ca mod de a sarbatori, iar pentru copii acest comportament poate sa aiba consecinte foarte grave. Sesizand acest pericol Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania a inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportuluiun memoriu in care arata efectele negative ale acestei sarbatori pentru elevi, se arata ca: "la unele gradinite din capitala se face 'serbare de Halloween', in scoli elevii sunt invatati chiar de catre profesori cum sa isi confectioneze costumele si decorurile adecvate. Discotecile din campusurile studentesti si localurile se intrec in a organiza 'seri de Halloween' care sunt luate cu asalt de tinerii dornici de distractie. In Rusia, Ministerul Educatiei a decis sa interzica orice eveniment legat de sarbatoarea Halloween-ului inscoli. Un reprezentant al ministerului, Alexander Gavrilov, a declarat ca aceasta hotarare se mentine din 2003, iar motivatia este legata de faptul ca aceasta sarbatoare promoveaza cultul mortii, personificarea mortii si a fortelor raului, fiind in contradictie cu natura institutiilor de invatamant." De asemenea, Memoriul subliniaza ca "Legea Educatiei Nationale contine prevederi foarte clare privind pastrarea identitatii nationale si a valorilor culturale ale poporului roman, in unitatile de invatamant fiind strict interzise activitatile care pun in pericol moralitatea si integritatea fizica si psihica a copiilor si cadrelor didactice". In Memoriu se cere apoi "interzicerea urgenta a activitatilor desfasurate de Halloween, activitati care afecteaza pe termen lung sanatatea spirituala si morala a elevilor din Romania. In conditiile in care agresivitatea de toate tipurile, comportamentul delincventional, maturizarea prematura si ingrijoratoare a elevilor nostri a devenit o nota comuna a scolilor".
 
Iacob Lucian