Lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Giurgiului la Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Giurgiu

Lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Giurgiului la Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Giurgiu

Joi, 7 februarie 2013, la Manastirea "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Giurgiu, s-au desfasurat lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Giurgiului. Lucrarile au fost precedate de savarsirea Sfintei Liturghii de catre un sobor de preotisi diaconi, si de slujba de Te-Deum. La final a fost savarsita o slujba de pomenire pentru Parintele Patriarh Teoctist, ocazie cu care, Chiriarhul nostru a evocat personalitatea marcanta a celui de al V-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, de la a carui nastere, astazi s-au implinit 98 de ani.

In deschiderea lucrarilor, Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a prezentat o sinteza a activitatii desfasurate in anul 2012, precum si un bilant al activitatilor realizate in cei sapte ani de arhipastorire in cadrul Eparhiei Giurgiului. Sinteza a fost indreptata in patru directii: pastoral-liturgica, social-filantropica, patrimoniala si cultural-misionara. Lucrarile Adunarii Eparhiale au continuat apoi cu prezentarea rapoartelor generale anuale ale sectoarelor administratiei eparhiale, luari de cuvant ale membrilor, propuneri si observatii pe marginea activitatii desfasurate in eparhie in anul 2012 si proiecte pentru anul 2013.
 
Intre acestea se numara restaurarea Centrului pastoral-cultural "Gavril Druganescu" unde va functiona sediul Protoieriei Bolintin, un muzeu etnografic al Episcopiei Giurgiului si un centru de restaurare al obiectelor de patrimoniu din eparhie. In acelasi timp, intre proiectele anului in curs se afla si definitivarea procesului de amenajare si de obtinere a acreditarii de functionare a Gradinitei crestin - ortodoxe "Ingerasii" a Episcopiei Giurgiului si reacreditarea Asezamantului social„Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din localitatea Slobozia de Giurgiu. Totodata, s-a insistat asupra continuarii lucrarilor de constructie a noii biserici de zid a Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheoorghe din mun. Giurgiu, si construirea noului locas de inchinare al Manastirii Sfantul Ioan Rusul. De asemenea, s-a subliniat necesitatea continuarii procesului de restaurare si promovare a Manastirii voievodale Comana, a bisericii Schitului Strambu Gaiseni si a bisericii Schitului Mironesti.
 
O alta preocupare importanta a clerului si credinciosilor din eparhia Giurgiului in anul 2013 va fi aceea de a sustine lucrarile ce se desfasoara la construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Datorita promovarii acestui proiect de interes national, credinciosii eparhiei noastre au constientizat importanta sustinerii ridicarii acestui simbol al Ortodoxiei romanesti. Totodata, s-a insistat asupra necesitatii intensificarii lucrarii misionare a preotilor, monahilor si a credinciosilor din eparhie; implicarea organelor parohiale si eparhiale in actiunile de prevenire a abandonului in familie si a abandonului scolar; desfasurarea de activitati care vor avea ca scop formarea teologica si pastorala a clerului si intensificarea activitatii catehetice la nivel eparhial prin derularea Proiectului catehetic pentru adulti "Calea”, continuarea activitatii social-filantropice desfasurate in eparhia noastra prin sprijinirea familiilor defavorizate, a celor din spitale si penitenciare; intensificarea activitatii de cultivare a valorilor traditionale ale culturii si spiritualitatii romanesti, menite sa pastreze identitatea noastra nationala.
 
Tot astazi a avut loc lansarea a trei lucrari de exceptie, tezele de doctorat ale PC. Pr. Dr. Nicusor Beldiman, Protopop al Protoieriei Bolintin, si PC. Pr. Dr. Adrian Cazacu, Protopop al Protoieriei Heresti, precum si a monografiei Centrului pastoral-cultural "Gavril Druganescu”. Cele doua teze de doctorat abordeazadoua subiecte de acut interes: lucrarea parintelui Nicusor Beldiman are ca tema predica si temele omiletice abordate de catre predicatorii din Tara Romaneasca in secolul XX, iar lucrarea parintelui Adrian Cazacu realizeaza o radiografie completa a Gnosticismului in formele sale de manifestare din prime trei secole crestine.
 
In cuvantul de final al lucrarilor, Intaistatatorul eparhiai noastre a evidentiat importanta conlucrarii dintre clerici si mireni pentru implinirea lucrarii misionare a Bisericii in lumea de astazi.

Galerie Foto

  • Lucrarile Adunarii Eparhiale 
    Lucrarile Adunarii Eparhiale
  • Lucrarile Adunarii Eparhiale 
    Lucrarile Adunarii Eparhiale
  • Lucrarile Adunarii Eparhiale 
    Lucrarile Adunarii Eparhiale
  • Lucrarile Adunarii Eparhiale 
    Lucrarile Adunarii Eparhiale