Mosii de toamna

Mosii de toamna

 

Maine, 3 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenire mortilor. Astfel, in toate bisericile se savarseste Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru morti. De asemenea, slujbe de pomenire se oficiaza in aceasta zi si in cimitire, la mormintele celor dragi. Biserica a ales pentru pomenirea mortilor ziua de sambata, intrucat aceasta este ziua in care Hristos S-a salasluit in mormant si, dupa invatatura Bisericii noastre, S-a pogorat la iad ca sa vesteasca, celor tinuti in legaturile mortii de mult timp, izbavirea lor prin moartea si Învierea Sa. Aceasta sambata a mortilor se numeste "Mosi", pentru ca acum se pomenesc mosii si stramosii nostri.
 
Sambata Mosilor de toamna face parte din zilele cu slujbe speciale, in care sunt pomeniti cei plecati dintre noi, si arata grija deosebita pe care crestinii o au fata de cei care asteapta judecata lui Dumnezeu in lumea cealalta, asa cum cei vii asteapta judecata lui Dumnezeu aici, pe pamant.
 
Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Termenul arata ca in aceasta zi trebuie sa ne amintim de toti inaintasii nostri, parinti, bunici, strabunici si cei dinaintea lor, pe care nimeni nu-i mai pomeneste. Acest termen ne duce cu gandul la toti cei care au murit in Vechiul Testament, in speranta mantuirii prin Mesia, dar si la cei care au murit pe neasteptate sau nepregatiti prin spovedanie si impartasanie, si care asteapta de la noi rugaciuni, pentru iertarea lor.
 
Pomenirea mortilor, la Mosi, semnifica faptul ca intreaga Biserica nadajduieste ca Hristos, Cel Care vine ca Judecator al celor vii si al celor morti, va face judecata Sa cu bunatate si cu iubire de oameni. Biserica a ales pentru pomenirea mortilor ziua de sambata, intrucat aceasta este ziua in care Hristos a salasluit in mormant si, dupa invatatura Bisericii noastre, S-a pogorat la iad ca sa vesteasca, celor tinuti in legaturile mortii de mult timp, izbavirea lor prin moartea si Invierea Sa. Sambata este ziua in care Hristos s-a aflat in mormant, dar nu a avut o sedere pasiva, ci una activa, de lucrare pentru cei adormiti. Sederea Domnului nostru Iisus Hristos in mormant, in ziua de sambata, face din mormant "un pat de odihna si o antecamera a vesniciei".
 
Pomenirea generala a mortilor se face in mod special, in cateva sambete de peste an, si anume in sambata de dinaintea duminicii lasatului sec de carne pentru Postul Mare (Mosii de iarna), in sambata de dinaintea duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Mosii de vara) si in prima sambata din luna noiembrie (Mosii de toamna).