Noua catedrala din Giurgiu

Noua catedrala din Giurgiu

Nu este vorba despre o noua ctitorie bisericeasca, ci despre BISERICA BUNA VESTIRE (Greceasca) din Giurgiu, care asa arata astazi si care poate fi numita astfel.
 

Aceasta biserica a fost cladita intre 1863-1867 si pictata de Gheorghe Tatarascu. Din 1865 si pana in 1938 slujbele religioase au fost oficiate de preoti greci, biserica fiind facuta de etnicii greci. Din 1946 au slujit preoti romani in limba romana.
 

Biserica Ortodoxa Romana o primeste in sanul sau in 1967. De-a lungul vremii, aici au slujit preotul Stefan Burilescu, timp de 16 ani, pana in 1954, care a facut mici reparatii bisericii, iar din 1959, timp de 21 de ani, slujeste preotul de origine aromana Irimia Decu, care datorita vremurilor si varstei inaintate are mari probleme pentru a o intretine corespunzator.
 

De la 1 octombrie 1980 vine, prin transfer de la biserica din comuna Vedea, preotul Lucian Manicatide. Cutremurul din 1977 accentueaza fisurile zidariei, iar igrasia se extinde la treimea de jos a bisericii.
 

Incepand din anul 1981 si pana in 2010, luna decembrie, deci timp de 30 de ani fara intrerupere, preotul Lucian Manicatide a executat ample lucrari de restaurare in urma carora biserica a fost reconstruita in proportie de 80% si consolidata dupa toate regulile tehnologiei antiseismice.
 

Pentru acesta adevarata opera de o viata, sarguinta, priceperea, ravna si pasiunea, puse in slujba enoriasilor, majoritatea giurgiuvenilor care stiu cum a aratat biserica inainte, propun PREA SFINTEI EPISCOPII DE GIURGIU, ridicarea unei PISANII cu numele si fapta acestui vrednic si modest preot slujitor al Domnului cu multa evlavie. E mult, e putin, 30 de ani de munca cu un singur scop, numai comunitatea poate spune.
 

Din 2011, noii preoti, tineri si harnici, continua cu recunostinta munca inaintaslor lor, avand inca multe de facut. Biserica arata splendid iar enoriasii vin din ce in ce in numar mai mare, mai ales tineri si elevi de la Scoala generala nr.7 si Colegiul Ion Majorescu. Preotii au adus noi imbunatatiri bisericii si au crescut calitatea serviciilor. Amintim dintre acestea doar cateva: montarea gemurilor la icoanele de pe catapeteasma pentru protectie, argintarea si aurirea medalioanelor cu sfinti, au fost restaurate sfintele obiecte de cult din Sfantul Altar, preotii s-au preocupat si au adus obiecte noi de cult RIPIDE pentru cei cinci ipodiaconi din Sfantul Altar, sarbatorirea Sfantului Fanurie si Concursul Prajiturilor Binecuvintate,s-a amenajat o noua Capela pentru cei chemati la Domnul, a fost montata (in sfarsit) instalatia de alimentare cu gaze pentru incalzirea bisericii, a fost adus mobilier nou pentru Sfantul Altar si scaune din lemn natur capitonate in culoare verde , culoare predominanta a bisericii.
 

Biserica adaposteste acum, prin bunavointa Preasfintitului Parinte Ambrozie si particele din Moastele Sfintei Cuvioase Ecaterina si Vesmantul Cuvioasei Parascheva.
 

Se organizeaza, la 15 mai, slujba Sfantului Ioan Valahul. Se adauga activitatea de ajutorare a sinistratilor si persoanelor foarte sarace, deasemenea, luarea sub obladuire spirituala si nu numai a trei casute de copii orfani.
 

Intensificarea slujbelor toata saptamana: se oficiaza Liturghia Darurilor mai inainte Sfintite (seara), Taina Sfantului Maslu, Prohodul Maicii Domnului. Aleile si iluminatul curtii bisericii cu corpuri de stalpi ornamentali. Au fost amenajate spatiile verzi si plantate flori. Biserica este foarte primitoare, preotii apropiati si harnici incat putem spune (fara exagerare), ca alaturi de CATEDRALA EPISCOPALA ADORMIREA MAICII DOMNULUI, mai avem o CATEDRALA, daca se poate spune asa. 
 

BISERICA BUNA VESTIRE din Giurgiu, in aceasta saptamana sfanta isi asteapta ca o mireasa venirea lui HRISTOS impreuna cu toti enoriasii.


Prof. Virgil Cainaru

Prof. Elena Stan

si Consilierii Parohiali

Sursa: giurgiuveanul.ro