Semnificatia duhovniceasca a Postului Adormirii Maicii Domnului

Semnificatia duhovniceasca a Postului Adormirii Maicii Domnului
Biserica Ortodoxa praznuieste pe 15 august Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sarbatori ale cultului ortodox. Tocmai datorita importantei pe care o are aceasta sarbatoare, Biserica a randuit un post de doua saptamani, post care incepe pe 1 august si dureaza pana pe 15 august, atunci cand praznicul cade miercurea sau vinerea si pana pe 14 august cand Sarbatoarea cade intr-o alta zi a saptamanii. Acest Post al Maicii Domnului se alatura celorlalte trei posturi randuite de Biserica intr-un an bisericesc si anume: Postul Nasterii Domnului, Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
 
In randurile care urmeaza vom incerca sa aratam de ce este necesar postul si mai ales de ce trebuie sa tinem Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul inseamna abtinerea de la anumite alimente, de la placeri, chiar abtinerea de la petreceri de tot felul. Dar care este rostul unui asemenea demers? In primul rand, se are in vedere faptul ca postul este un exercitiu de autocontrol, prin post omul ajunge sa-si controleze toate pornirile si mai ales verifica daca si le poate stapani, pentru ca se poate intampla ca un om, care nu posteste, sa fie stapanit de o patima si sa nu isi dea seama decat foarte tarziu de gravitatea ei, abia atunci cand patima a prins radacini foarte adanci. De aceea, postul este numit "temelia virtutilor", pentru ca incepand cu exercitiul postului si cultivand smerenia si rugaciunea, omul inainteaza spre Dumnezeu, vindecandu-se de patimile sale.
 
Un alt aspect al postului este acela ca ne ajuta sa intelegem rostul existentei, ca noi nu traim doar pentru o existenta biologica, ci suntem chemati sa inaintam la un nivel de existenta duhovnicesc. "Cine mananca fara sa stie de ce mananca, trebuie sa recunoastem ca traieste la un nivel anume. Cine se opreste cu mintea numai la finalitatea imediata a mancarii, adica mananca pentru ca sa traiasca, dar nu se intreaba si de ce traieste, care este sensul existentei lui, iarasi se opreste la un nivel intermediar…nivelul duhovnicesc de existenta este a exista in deplina constiinta a sensurilor ultime ale lucrurilor. Iar lucrurile au sens numai asezate in spatiul relatiilor dintre oameni intreolalta si dintre oameni si Dumnezeu."
 
Prin post omul se daruieste lui Dumnezeu, arata ca vrea sa raspunda dragostei Lui. Omul renuntand la unele bunuri se jertfeste, marturisind ca isi doreste o existenta spirituala, o existenta care sa inlature presiunea legii naturale, arata ca el este stapanul creatiei iar nu robul acesteia. "Privarea voluntara de bunurile stricacioase usureaza imitarea vietuirii celei nestricacioase si cultiva dorul dupa bunatatile Imparatiei lui Dumnezeu."[2] Prin post omul vrea sa dobandeasca a existenta cat mai spirituala asemenea ingerilor, el renunta incet, incet la mancare, caci ingerii nu mananca fiind spirite, incearca sa nu doarma atat cat ar vrea, pentru ca nici ingerii nu au nevoie de somn, incearca sa se roage cat mai mult, caci si ingerii pururea slavesc pe Dumnezeu, intr-un cuvant sa aiba o vietuire asemenea ingerilor inca de pe pamant.
 
De ce crestinii trebuie sa tina acest post al Adormirii Maicii Domnului? In primul rand acest post este important pentru ca este inchinat unei persoane care a avut un rol esential pentru istoria mantuirii – Fecioara Maria, Mama Domnului nostru Iisus Hristos. Rolul ei este esential pentru ca ea este cea care a raspuns ingerului Gavriil, cand a fost trimis de Dumnezeu sa-i binevesteasca intruparea Fiului lui Dumnezeu: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul " (Lc.1, 38), aratand astfel ascultarea fata de Dumnezeu, dar si starea de puritate spirituala in care vietuia. Teologii spun despre ea ca a fost darul cel mai curat pe care omenire putea sa-l ofere lui Dumnezeu, pentru ca din ea Fiul lui Dumnezeu si-a luat firea omeneasca.
 
Biserica inca din timpul vietii ei, dar si dupa adormire a cinstit-o in mod deosebit , i-a inchinat rugaciuni, a alcatuit cantari, in iconografie a fost asezata pe bolta altarului avand pe Pruncul Sfant in brate. De asemenea, ea este reprezentata in icoana alaturi de Sfantul Ioan Botezatorul in fata tronului ceresc al Dreptului Judecator, aratand rolul ei de pururea rugatoare si mijlocitoare pe noi. De aceea, se cuvinte ca noi sa-i cerem mereu ajutorul, dar mai ales sa ii urmam vietuirea. Noi postim acum tocmai pentru a dobandi virtutile pe care le-a avut Maica Domnului, ascultarea, smerenia, rugaciunea, dar mai ales sa devenim salas al Fiului lui Dumnezeu, asa cum a fost si ea. Trebuie sa o rugam sa ne daruiasca si noua puterea vointei sale de a spune "da" vointei lui Dumnezeu.
 
Din cele spuse mai sus reiese ca postul este o schimbare a vietii, nu este numai o oprire de la consumul anumitor alimente, postul trebuie sa fie dublat si de un post al gandurilor si al faptelor rele. Crestinul care posteste trebuie sa inainteze mereu in dobandirea binelui, incheiem amintind cuvintele unui mare dascal al Bisericii, Sfantul Ioan Gura de Aur: "Tu postesti? Bine! Dar arata-mi aceasta prin fapte: cand vezi un sarac, fie-ti mila de el; de-l vezi pe aproapele tau fericit, nu-l invidia, tine ochii tai in stapanire ca sa nu arunce priviri pofticioase si nerusinate. Nu numai gura trebuie sa posteasca, ci si ochii tai, si urechile tale, si toate madularele trupului tau… Ochii tai sa posteasca neuitandu-se cu pofta si aprindere. Urechile tale sa posteasca neascultand clevetirile si vorbele rele asupra cuiva. Iar gura ta trebuie sa posteasca, infranandu-se de la vorbele rele si de la clevetiri".
 
Iacob Lucian