Biserica Buna Vestire din Giurgiu

Biserica Buna Vestire din Giurgiu

In luna martie a anului 1863, comunitatea greceasca din orasul Giurgiu, care numara peste 200 de familii, a adresat o cerere Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice pentru autorizarea construirii unei biserici proprii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aproba la data de 29 aprilie 1863 ridicarea bisericii pe terenul si pe cheltuiala comunitatii, fiind de acord ca serviciile religioase sa fie oficiate in limba greaca de catre preoti adusi din Grecia.
 

Lucrarile la zidirea bisericii au inceput la data de 6 august 1863, la Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, prin punerea pietrei de temelie, echipa de constructori fiind condusa de catre mesterul Constantin Andreiu. Aceste lucrari au fost finalizate in anul 1865, cand la data de 12 decembrie, biserica a fost sfintita cu hramul principal Buna Vestire si cu hramul secundar Sfantul Spiridon.
 
Biserica a fost pictata de marele pictor Gheorghe Tattarescu, acesta in anul 1864 termina pictarea tamplei (a iconastasului) in stil renascentist, iar in 1867 termina pictura murala in tehnica ulei, procedeu revolutionar la acea vreme in Romania.
 
Cei mai importanti ctiori au fost: Printul Alexandru Ipsilante, care a donat 500 de galbeni si Menelaos Negroponte din Braila, care a donat  200 de galbeni, urmati de fruntasii comunitatii elene din Giurgiu.
 
Din anul 1865, cand biserica a fost sfintita si pana in anul 1938, cand a trecut la Domnul ultimul preot grec, Dimitrie Mitzos, slujebele au fost savarsite in limba greaca, de preoti veniti din Grecia. Dupa anul 1938, timp de 16 ani, Sfanta Liturghie a fost oficiata sporadic de de catre diversi preoti romani. Situatia de provizorat se incheie la data de 14 septembrie 1954, cand venerabilul preot Stefan Burilescu, la solicitarea Epitropiei Bisericii Buna Vestire, accepta sa slujeasca permanent. De acum slujbele oficiindu-se  numai in limba romana. Preotului Stefan Burilescu i-a succedat vrednicul Pr. Irimia Decu. In timpul pastoririi acestuia din urma se restaureaza pictura bisericii, sfantul locas fiind sfintit in anul 1968.
 
Biserica Buna Vestire, in urma cererii Epitropiei Grecesti, adresate Preafericitului Parinte Patriarh Justinian Marina, a trecut sub jurisdictia Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu data de 1 aprilie 1967.
 
Incepand cu data de 1 octombrie 1980, Preotului Irimia Decu i-a succedat la slujire Pr. Manicatide Lucian. In timpul pastoririi acestuia s-au executat ample lucrari de restaurare, in urma carora biserica a fost reconstruita aproape in intregime si consolidata. De asemenea, s-au restaurat picturile lui Gheorghe Tattarescu de pe plafoane, iar pe zidurile reconstruite s-au realizat picturi noi, in maniera picturilor lui Tattarescu, cu scopul de a forma un tot unitar cu vechile picturi. Aceste lucrari au fost realizate de o echipa coordonata de pictorul restaurator Prof. Univ. Sava Nicolae. Intrucat si catapeteasma se afla intr-o stare avansata de degradare, aceasta a fost restaurata de o echipa condusa de Prof. univ. Handrea Dorin.  De asemenea lucrarile au continuat, cu refacerea pardoselii si dotarea bisericii cu mobilier bisericesc nou.
 
Astazi preotii slujitori continua lucrarea pastorala, culturala si social filantropica lasata mostenire de vrednicii predecesori.



 

Galerie Foto

  • Biserica Tinerilor - Giurgiu 
    Biserica Tinerilor - Giurgiu
  • Biserica Buna Vestire - Giurgiu 
    Biserica Buna Vestire - Giurgiu
  • Catapeteasma 
    Catapeteasma
  • Icoana Mantuitorului 
    Icoana Mantuitorului
  • Fresca 
    Fresca