Duminica Sfintei Cruci - 7 aprilie 2013

Duminica Sfintei Cruci - 7 aprilie 2013
A treia Duminica a Postului Mare este inchinata Sfintei Cruci, astfel in 7 aprilie 2013, Biserica Ortodoxa se va afla in Duminica Sfintei Cruci.
 
Cea mai veche si mai importanta dintre sarbatorile ortodoxe inchinate cinstirii Sfintei Cruci este Inaltarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie (Numita in popor si Cirstov (de la vechiul slav Krestovu deni - Ziua Crucii) sau Cristovul viilor, pentru ca atunci incepe culesul viilor (vezi Adamescu-Candrea, Dict. enciclopedic ilustrat «Cartea Romaneasca», p. 287) pe care, precum am vazut, unii o numara intre praznicele imparatesti. In aceasta zi sarbatorim de fapt amintirea a doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci:
 
Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si moartea Mantuitorului.
 
A doua sarbatoare importanta a Sfintei Cruci este Duminica a treia din Postul Pastilor, numita Duminica Crucii, cu data variabila, instituita la Constantinopol in sec. VIII. Caracteristica slujbei din aceste doua sarbatori principale ale Sfintei Cruci este ritualul scoaterii solemne si venerarii sau inchinarii Sfintei Cruci, care are loc intre Utrenie si Liturghie. El inlocuieste si aminteste ceremonia liturgica a expunerii (aratarii sau inaltarii) solemne si a venerarii generale a Sfintei Cruci, care avea loc odinioara la Ierusalim, apoi si la Constantinopol, in Vinerea Patimilor din cultul bizantin, dar a pierdut din importanta si stralucirea de odinioara, fiind eclipsata de ritualul posterior al Prohodului; in schimb si-a pastrat amploarea si importanta din vechime la sirieni, la coptii egipteni si la armeni.
 
In calendarul ortodox mai avem inca doua sarbatori, ale Sfintei Cruci (fara serbare), si anume:
 
1. Ziua de 1 august, care coincide cu inceputul postului Santa-Mariei si se numeste Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei si de viata facatoarei Cruci, in amintirea liberarii minunate a grecilor din robia saracinilor, pe timpul imparatului Manuel Comnenul (sec. XII), cu ajutorul Sfintei Cruci. La Constantinopol se serba prin procesiunea cu lemnul Sfintei Cruci. In unele biserici (rusesti) se face sfintirea apei mici.
 
2. Alta sarbatoare (fara tinere) a Sfintei Cruci este la 7 mai, cand praznuim pomenirea aratarii semnului Sfintei Cruci pe cer in timpul imparatului Constantie (fapt petrecut probabil la 351 si relatat intr-o scrisoare a Sfantului Chirii al Ierusalimului catre imparatul Constantie). Slujba zilei aminteste acest eveniment, slavind Sfanta Cruce (vezi Mineiul pe mai, ziua 7).
 
3. In cadrul Octoihului, avem, de asemenea, doua zile pe saptamana consacrate cinstirii speciale si permanente a Sfintei Cruci. In serviciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe, si anume miercurea si vinerea. In aceste zile, cantarile Octoihului de la toate glasurile, care se combina cu cele ale sfintilor din Minei, cinstesc Patimile Domnului si Crucea Rastignirii, instrumentul patimirii Lui si altarul pe care Iisus S-a adus pe Sine jertfa pentru mantuirea lumii. (Informatii preluate din Liturgica Genereala a Pr. Prof. Dr. Ene Braniste) 

Galerie Foto

  • Scoaterea Sfintei Cruci 
    Scoaterea Sfintei Cruci
  • Randuiala scoaterii Sfintei Cruci 
    Randuiala scoaterii Sfintei Cruci
  • Duminica Sfintei Cruci 
    Duminica Sfintei Cruci
  • Duminica Crucii 
    Duminica Crucii
  • Duminica Sfintei Cruci - Biserica Buna Vestire 
    Duminica Sfintei Cruci - Biserica Buna Vestire
  • Primirea Sfintei Impartasanii 
    Primirea Sfintei Impartasanii
  • Impartasirea credinciosilor 
    Impartasirea credinciosilor