Inceputul Triodului la Biserica Tinerilor din Giurgiu

Inceputul Triodului la Biserica Tinerilor din Giurgiu

Duminica, 24 februarie 2013, in Duminica XXXIII-a dupa Rusalii (a Vamesului si a Fariseului), in Biserica Ortodoxa incepe Perioada Triodului.
 

Etimologic, cuvantul triod provine din grecescul triodion, format din cuvintele ‘tria’, trei, si ‘odi’, oda, adica cantare in trei ode/strofe.
 

Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului (opt saptamani de la Pasti) si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul.
 

Astfel, timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si Fariseului si pana in Sambata Mare (inainte de Pasti), in total 10 saptamani. Cele trei saptamani de dinainte de Postul Mare reprezinta saptamanile pregatitoare. Fiecare din aceste saptamani are o tema proprie, care se reflecta in lecturile din Sfanta Scriptura prescrise in aceste zile la slujbe sau la Sfanta Liturghie.
 

In aceasta perioada premergatoare, Biserica ne pregateste pentru postire, dar ne si introduce incet-incet in atmosfera Postului Mare. Saptamana care urmeaza Duminicii Vamesului si Fariseului este una de dezlegare la toate (miercurea si vinerea nu se posteste in aceasta saptamana). Saptamana care urmeaza Duminicii Fiului Risipitor este una normala - adica se posteste miercurea si vinerea. Dupa Duminica Infricosatei Judecati, nu se mai mananca carne, ci doar oua, peste si produse lactate.
 

Perioada Triodului este singura perioada a anului liturgic in care se oficiaza toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Rasaritene. Totodata, cantarile din cadrul slujbelor sunt speciale. Inca din prima zi a perioadei Triodului, este anuntata pocainta, in jurul careia vor gravita toate slujbele oficiate in biserica, dar si toate ostenelile particulare ale credinciosilor smeriti, evlaviosi si plini de sfintenie.
 

In suspinul Vamesului din templu, din prima duminica a Triodului, este anticipata rugaciunea staruitoare, plina de credinta si de nadejde, a talharului rastignit de-a dreapta Mantuitorului, patruns, in ultimele clipe ale vietii sale pamantesti, de pocainta profunda. Iar rugaciunea talharului este ecoul rugaciunii Vamesului din templu.

Galerie Foto

  • Sfanta Liturghie 
    Sfanta Liturghie
  • Duminica Vamesului si a Fariseului 
    Duminica Vamesului si a Fariseului
  • Cuvant de invatatura 
    Cuvant de invatatura
  • Primirea Sfintei Impartasanii 
    Primirea Sfintei Impartasanii
  • Biserica Tinerilor - Giurgiu 
    Biserica Tinerilor - Giurgiu