Slujba de multumire in noaptea trecerii dintre ani

Slujba de multumire in noaptea trecerii dintre ani

 

Giurgiuvenii care vor sa intampine anul 2013 rugandu-se vor putea petrece noaptea dintre ani la Biserica Bunavestire, ne informeaza parintele paroh pr. Georgian Bogdan. Acolo, incepand cu ora 23.30, se va oficia o slujba speciala de catre un sobor de preoti, credinciosii avand astfel posibilitatea de a trece in noul an rugandu-se si primind binecuvantari. Preotii vor savarsi o slujba de multumire si de binecuvantare a inceputului noului an calendaristic.
 
Intrarea intr-un an nou constituie un moment de referinta in viata societatii. Credinciosii au dorit sa solemnizeze acest moment prin rugaciune particulara si publica. Biserica a facut acest lucru in vechime prin adoptarea sarbatorii laice a indictionului, care avea loc la 23 septembrie, apoi la 1 septembrie, data pentru care s-a si alcatuit o slujba bisericeasca completa.
 
In cadrul “Slujbei ce se savarseste in noaptea trecerii dintre ani”, la sfarsitul condacelor si icoaselor s-au asezat patru rugaciuni: Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul catre Mantuitorul (a Acatistului), Rugaciunea de multumire si doua rugaciuni de intrare in noul an, una din traditia liturgica romana si slava (cea de la Te Deum) si alta din traditia greaca, recent tradusa in limba romana.
 
Aceasta slujba constituie, deci, un bun prilej de a solemniza in cultul public momentul trecerii dintre ani, de a multumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvantarea anului care incepe si de a aprofunda intelesurile praznicului imparatesc de la 1 ianuarie, prin chemarea mantuitorului nume al Domnului nostru Iisus Hristos, Creatorul lumii si Stapanul veacurilor.